Nieuwsgierigheid - Talent International

Wil jij jouw organisatie ontwikkelen? Stimuleer nieuwsgierigheid!

Uit onderzoek1 blijkt dat slechts 24% van de werknemers zich regelmatig nieuwsgierig voelt in het werk, terwijl zo’n 70% het lastig vindt om vragen te stellen. Daarbij verwachten medewerkers geen échte antwoorden van leidinggevenden en denken ze als ‘dom’ of ‘incapabel’ worden gezien als ze (veel) vragen stellen.

Het zoeken van nieuwe informatie, ervaringen opdoen en nieuwe mogelijkheden verkennen, zijn fundamentele menselijke eigenschappen. Dat is de manier waarop we leren en ontwikkelen als mensen.

In een snel veranderende wereld waarin organisaties zich voortdurend moeten ontwikkelen en flexibel moeten inspelen op de steeds veranderende realiteit zijn nieuwsgierige medewerkers van groot belang.

Onderzoek2 toont aan dat nieuwsgierigheid veel belangrijker is voor de prestaties van organisaties dan werd gedacht. Het cultiveren ervan op alle niveaus helpt de organisatie zich aan te passen aan onzekere marktomstandigheden en externe druk: als onze nieuwsgierigheid wordt gewekt, denken we dieper en rationeler na over beslissingen en komen we met creatievere oplossingen.

Oprecht nieuwsgierige leidinggevenden krijgen meer respect van hun medewerkers en inspireren hen om meer positieve samenwerkingsrelaties met collega’s te ontwikkelen. Door kleine veranderingen door te voeren in de manier van  leidinggeven, kan nieuwsgierigheid worden aangemoedigd. Dit geldt in elke branche en voor zowel creatief als routinematig werk.

Nieuwsgierige mensen zijn gelukkiger, gezonder, hebben betere relaties, leven langer en zijn intelligenter2. Negatieve ervaringen worden door nieuwsgierige mensen met belangstelling geëvalueerd waardoor het lerend vermogen toeneemt.

Het maken van fouten is belangrijk voor het leren en ontwikkelen3. In plaats van fouten vermijden doen we er goed aan ze te onderzoeken en bespreken met een open en nieuwsgierige instelling. Exploreren wat er niet goed is gegaan en hoe het volgende keer anders/beter kan worden aangepakt In een ideale situatie wordt een fout gezien als trigger voor je nieuwsgierigheid en leervermogen4.

3 redenen om nieuwgierigheid in organisaties te stimuleren:

#1. Betere beslissingen
Nieuwsgierigheid maakt dat we minder neigen naar bevestigingsvooroordelen (zoeken naar informatie die onze overtuigingen ondersteunt in plaats van naar bewijs dat we ongelijk hebben) en stereotypering. Dit voorkomt tunnelvisie en leidt tot het nemen van weloverwogen en objectieve beslissingen.

#2. Creativiteit en innovatie
Nieuwsgierige mensen hebben staan open voor nieuwe ideeën en overwegen opties buiten hun comfortzone. Organisaties die nieuwsgierigheid en het stellen van vragen stimuleren, komen daarom tot meer innovatieve en creatieve oplossingen. Bovendien wordt er beter omgegaan met veranderingen.

#3. Positieve werkrelaties en betere teamprestaties
Nieuwsgierigheid moedigt teamleden aan zich open op te stellen ten opzichte van elkaars standpunten en ideeën. Er is meer communicatie waardoor effectiever wordt samen gewerkt.

Bevorderen van nieuwsgierigheid in de organisatie
Todd Kashdan Ph.D.  (auteur van o.a. het boek Curiosity) definieerde 4 I’s 5  die je kunt inzetten om nieuwsgierigheid te stimuleren:

Identiteit Stimuleer het stellen van vragen en creëer een nieuwsgierige werkomgeving. Probeer met hernieuwde belangstelling naar het bekende te kijken.

Incentives – Koppel beloningen aan  kritisch- en out of the box denken en aan innovatieve ontwikkelingen.

Iteratie – Oftewel herhaling. Blijf continu vragen stellen en steeds aanpassen totdat alle (on)mogelijke perspectieven voorbij zijn gekomen. En blijf ook dan kritisch, want waar verandering de enige constante is kan de oplossing van vandaag morgen zijn achterhaald.

Intersectie – Ontdek en onderzoek in groepjes met input uit verschillende disciplines en met openheid en kinderlijke nieuwsgierigheid. Zo zorg je voor kruisbestuiving en inspiratie.

Iedereen is in de basis nieuwsgierig. De meeste mensen verliezen echter hun nieuwsgierigheid voor een (flink) deel in de loop van hun leven. Dat is jammer want vitaliteit en nieuwsgierigheid staan (als enige twee factoren) wereldwijd constant in de top vijf van factoren die bepalend zijn voor een plezierig, betekenisvol en gelukkig leven1. Het stimuleren van nieuwsgierigheid leidt dan ook tot flexibele, betrokken en gelukkige medewerkers die het succes van de organisatie positief beïnvloeden.


Nieuwsgierigheid 1

INLEVEN + INSPIREREN = RESULTAAT.

Daarmee bedoelen we dat je goed moet begrijpen wat er speelt in de organisatie (inleven) voordat je actie onder-neemt. Bestrijd je symptomen? Of pak je de oorzaak aan? Op basis van gevalideerde assessments en het uitdiepen van de (werk)situatie zetten we onderbouwde en motiverende interventies in (inspireren). Zo behalen we samen successen en ontwikkelen we mens en organisatie (resultaat).

Aangezien er geen ‘standaardproblemen’ bestaan, geloven wij ook niet in standaardoplossingen. Wij werken evidence based en bieden onderbouwde oplossingen voor de specifieke vraagstukken die spelen in jouw organisatie. Alle programma’s van Talent International kunnen zowel inhouse als virtueel of blended worden uitgevoerd.

Wil je meer weten over geïnspireerd samenwerken in jouw team? Bekijk dan onze website of neem contact met ons op. Wij denken graag met je mee.



Bronnen
Francesca Gino (2018)
Harteis & Bauer (2014)
Verdonschot & Spruyt (2015)
Todd Kashdan (2009)


0 0 stemmen
Artikel waardering

inspiratie e-mails

Wil jij geïnformeerd en geïnspireerd blijven en de ontwikkelingen op het gebied van mensen in organisaties op de voet volgen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse e-mail lijst met inspirerende artikelen, acties, tips en events.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download het E-book

Scroll naar boven