Kracht van het collectief - Talent International

Hoe benut je de kracht van het collectief als je samenwerkt op afstand?

Of je nu extravert of introvert bent, wij mensen hebben een sociaal brein. Uit onderzoek van Dr. David Rock (2020, pp. 155-205) blijkt dat verbondenheid voor ons brein voelt als een primaire beloning.

Wanneer we reageren op onze sociale behoeften, activeren onze hersenen de neurale netwerken die ook worden gebruikt voor onze overleving. Dit maakt dat het hebben van sociale contacten en het voelen van verbondenheid cruciaal is voor het menselijke functioneren.

Face-to-face samenwerken aan een project: reflecteren, brainstormen, een ontspannen grap, sparren, het uitwisselen van een (veelzeggende) blik of non-verbale cues. Het zijn allemaal sociale signalen die onze creativiteit prikkelen en ervoor zorgen dat we als collectief komen tot mooie, innovatieve en onderbouwde producten, ideeën of plannen. Het 1+1=3 effect.

Nu we collectief op afstand werken, blijkt het lastig met dezelfde energie en bevlogenheid samen te werken. Op afstand werkend is 1+1 (meestal) gewoon 2.
Rock (2020, pp. 155 -205) relateert de vijf sociale domeinen aan pijn- en genotsysteem (ook wel bedreiging/beloning). Ze bepalen hierdoor of iemand geneigd is om iets te doen of juist te vermijden.

Kracht van het collectief 1

Hoe hoger iemand scoort op een van de SCARF-elementen, des te hoger het gevoel van beloning/genot. Daardoor zal iemand graag iets doen dat Status, Zekerheid, Autonomie, Verbinding of Eerlijkheid oplevert. Andersom zal iemand die laag scoort op een van de SCARF elementen een bepaalde actie of gedrag juist willen vermijden om bedreiging/pijn te vermijden.

Bij het samenwerken op afstand ontbreekt voor veel mensen het gevoel van verbinding, waardoor zekerheid en eerlijkheid te lijden kunnen krijgen. Autonomie is er daarentegen veel, maar dat roept bij sommigen juist het gevoel op ‘er alleen voor te staan’. De economische gevolgen van de Corona crisis maken veel mensen onzeker over hun financiële toekomst en de werkgelegenheid.

De elementen van het SCARF model geven vaak een verklaring voor conflicten die tussen mensen ontstaan. Als iemand iets doet waardoor de SCARF elementen van een ander worden aangetast dan zal de ander daar negatief op reageren. Doet iemand iets waarddoor de SCARF elementen van de ander stijgen dan zal die ander daar positief op reageren.

Werken op afstand vanwege de lockdown als gevolg van de COVID-19 pandemie, zorgt weliswaar voor minder afleiding tijdens het werk, maar maakt het opbouwen van sociale banden met collega’s niet makkelijk. In een recente publicatie van Cogliandro, Barone, en Persichetti (2020, p. 519) stellen zij dat personen die hun tijd doorbrengen in een stimulerende omgeving, waar zij ideeën en kennis kunnen uitwisselen niet alleen de eigen creativiteit verhoogt, maar ook die van de groep waarmee hij of zij
samenwerkt. Momenten van sociale interactie zijn bij uitstek de momenten waarop goede ideeën ontstaan.

De realisatie dat ons brein is geëvolueerd om sociale connecties te maken en om zo complexere samenlevingen (en samenwerking) te bouwen, vormt een goede reden om (juist nu) de verbinding te zoeken met anderen, elkaar te inspireren en samen te blijven ontwikkelen. Zowel face-to-face als op afstand.

TI Artikel Scarf LI

Bronnen:
Rock, D. (2020). Your Brain at Work, Revised and Updated (Revised and updated editie, Vol. 2020). Amsterdam, Nederland: Reed Business Education.
Cogliandro, A., Barone, M., & Persichetti, P. (2020). COVID-19 pandemic and the social effects on clinic and scientific research: the “human factor”. 43(4), 519–520. https://doi.org/10.1007/s00238-020-01699-9

inspiratie e-mails

Wil jij geïnformeerd en geïnspireerd blijven en de ontwikkelingen op het gebied van mensen in organisaties op de voet volgen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse e-mail lijst met inspirerende artikelen, acties, tips en events.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download het E-book

Scroll naar boven